De Doesburgse bruggen
Deze week openen we het tiende verhaal van Doesburg Vertelt, twee dagen voor de jaarwisseling. Het verhaal vormt daarmee als het ware een brug tussen 2020 en 2021. Voor de samenstellers van aanleiding het moment aan te grijpen om een beeldverhaal te presenteren rond het thema Bruggen. Want Doesburg heeft veel, en heel verschillende bruggen. Die ‘brugdichtheid’ hangt niet alleen samen met de IJssel en de Oude IJssel, maar ook en vooral met het feit dat de loop van de IJssel door de eeuwen heen steeds veranderde. Het is ook het verhaal van het water waarachter de stad zich, tot Menno van Coehoorn, en zelfs tot aan de Tweede Wereldoorlog, verschanste.
Doesburg Vertelt: Een schatkist in wording
Doesburg Vertelt 2020 publiceert in de testperiode tot en met half januari 2021 elke dinsdag een nieuw verhaal uit de geschiedenis van Doesburg.
- De serie verhalen in deze schatkist in wording opende op 28 oktober met de familie Gordon.
- Editie twee vertelde wat Jan Harmsen en zijn bedrijf in 1813 overkwam.
- De derde editie ging over ‘het huis’: het Stadhuis van Doesburg.
- In aflevering vier was de hoofdrol weggelegd voor de Martinitoren; over het ontstaan, de gebeurtenissen in april 1945 en de verschillende tijdlijnen.
- In de vijfde editie maakten we kennis met de monumentale graftombe van de familie De Gijselaar.
- Het zesde verhaal van 2020 was gewijd aan de Doesburgse brievencollectie.
- De zevende behandelde het iconische jaar 1795.
- In verhaal acht maakten we kennis met de familie De Ménerville die in 1794 op de vlucht voor de Franse revolutionaire troepen korte tijd in Doesburg verbleef.
- Het negende verhaal ging over Menno baron van Coehoorn, de bedenker en maker van de Linies, het grootste rijksmonument van Doesburg.
Heeft u een editie gemist? Zie ‘Eerder in Doesburg Vertelt’ om terug te kijken.
De makers van Doesburg Vertelt