Menno baron van Coehoorn: bedenker van de Hoge en Lage Linie
Deze week richt Doesburg Vertelt de schijnwerpers op de man wiens creatie nog altijd de aanblik van Doesburg bepaalt: Menno baron van Coehoorn.
We gaan ver terug in de tijd. Van Coehoorn leefde van 1641 tot 1704. Hij werd geboren in de laatste jaren van de Tachtigjarige Oorlog (de Opstand) en groeide op in de tweede helft van de ‘Gouden Eeuw’, een periode waarin de Republiek van alle kanten wordt belaagd. Van Coehoorns leven draaide om aanvallen en verdedigen.
Radeloos, redeloos, reddeloos
Het dieptepunt was het jaar 1672, het jaar waarover het adagium luidt: ‘Het volk was redeloos, de regering was radeloos en het land was reddeloos’. Van Coehoorn maakt een kwart eeuw later, aan het begin van de 18eals ‘ ingenieur-generaal der fortificatiën’ de plannen voor de versterking van Doesburg als ‘frontierstad’. In zijn optiek waren de nog aan te leggen Doesburgse vestingwerken bedoeld om aanvallers niet alleen uit de stad maar ook en vooral uit de Republiek te houden. Doesburg wordt dankzij Van Coehoorn een schakel in de verdedigingslinie die loopt van Sluis in Zeeland, via Doesburg en de IJssel, naar Nieuweschans in Groningen.
Doesburg Vertelt: Een schatkist in wording
Doesburg Vertelt 2020 publiceert in de testperiode tot en met half januari 2021 elke dinsdag een nieuw verhaal uit de geschiedenis van Doesburg.
- De serie verhalen in deze schatkist in wording opende op 28 oktober met de familie Gordon.
- Editie twee vertelde wat Jan Harmsen en zijn bedrijf in 1813 overkwam.
- De derde editie ging over ‘het huis’: het Stadhuis van Doesburg.
- In aflevering vier was de hoofdrol weggelegd voor de Martinitoren; over het ontstaan, de gebeurtenissen in april 1945 en de verschillende tijdlijnen.
- In de vijfde editie maakten we kennis met de monumentale graftombe van de familie De Gijselaar.
- Het zesde verhaal van 2020 was gewijd aan de Doesburgse brievencollectie.
- De zevende behandelde het iconische jaar 1795.
- In verhaal acht maakten we kennis met de familie De Ménerville die in 1794 op de vlucht voor de Franse revolutionaire troepen korte tijd in Doesburg verbleef.
Heeft u een editie gemist? Zie ‘Eerder in Doesburg Vertelt’ om terug te kijken.
De makers van Doesburg Vertelt