Ga naar de inhoud
Doesburg Vertelt logo met straatbeeld

In de hoofdrol: de Martinitoren

Deze week besteedt Doesburg Vertelt aandacht aan een iconisch moment van 75 jaar geleden. Een gebeurtenis die Doesburgers die erbij waren zich nog als de dag van gisteren kunnen herinneren. Niet alleen omdat het gebeurde in het zicht van de bevrijding, of omdat het een van de meest markante gebouwen in de stad betrof. De gebeurtenis is ook en vooral iconisch omdat de herinnering aan die 15e april 1945 nog decennia later op het netvlies bleef terugkeren; bij het naderen van de stad of komend langs de Markt. Het duurde bovendien tot 1972 voordat de stad haar hart terug kreeg.

Verbijstering

U ziet of hoort Frans Jansen, Berend Arentsen en Chris Kors. Frans Jansen schetst de verbijstering bij zijn terugkeer in de stad in de aprildagen van 1945: waar was de toren van Doesburg? Chris Kors leest een dagboekfragment over de gebeurtenissen van 15 april. Een volledige reconstructie is te horen in de podcast ‘Het beleg van Doesburg’ die is gebaseerd op ooggetuigenverslagen van de periode van 31 maart tot en met met 16 april 1945, ingesproken door Berend Arentsen.

Doesburg Vertelt: Een schatkist in wording

Doesburg Vertelt 2020 publiceert in de testperiode tot en met half januari 2021 elke dinsdag een nieuw verhaal over Doesburg en haar geschiedenis. De eerste serie verhalen van deze schatkist in wording opende op 28 oktober met de familie Gordon. Daarna volgde de geschiedenis rondom Jan Harmsen en wat hem en zijn bedrijf in 1813 overkwam. De derde editie ging over ‘het huis’, in dit geval het Stadhuis van Doesburg.

Op 17 november focussen we op ‘het moment’. In de hoofdrol de Martinitoren; het ontstaan, de gebeurtenissen in april 1945 en verschillende tijdlijnen. Er is ook aandacht voor de toren nu, met zijn hoogte van 94 meter nog steeds het meest markante gebouw in de Doesburgse skyline. De toren, tegenwoordig de thuisbasis van het monumentale carillon en van een slechtvalken-familie, is bij het naderen van de stad al van verre te zien. Het is bovendien de plek waar zich aan het einde van de 18e eeuw een legendarische gebeurtenis heeft voorgedaan. Jolande Vreman vertelt er meer over.

Begin dus uw dinsdag plezierig en gun u zelf een ‘kwartiertje Doesburg Vertelt’. 

De makers van Doesburg Vertelt

Instagram
WhatsApp