Ga naar de inhoud

Het Rode Kruis is een begrip, een instituut, al 150 jaar

Het Rode Kruis afdeling Doesburg e.o. bestaat uit enthousiaste en goed opgeleide vrijwilligers. Bij de vele evenementen in de historische stad Doesburg zijn veel bezoekers en toeristen aanwezig. Het Rode Kruis staat dan paraat voor het verlenen van eerste hulp bij ongelukken (EHBO). Ook bij eventuele andere calamiteiten wordt direct hulp verleend. Henk IJbema en Maarten Lindner maakten een minidocumentaire over 150 jaar geschiedenis van het Rode Kruis in Doesburg.

> Terug

Colofon

Met dank aan: Het Rode Kruis afdeling Doesburg e.o., gemeente Doesburg, Brantsenstichting, Dick Blankestein, Stadsarchief Doesburg, Dr. Paul Jaspers, Hanneke Luijtze – van der Wal, Jacques Willemsen, Jan Westenberg, Jan van Petersen.
Videoregistratie: Maarten Lindner, LiViPro Mediaproducties
Research en tekst: Henk IJbema
Voice-over: Tineke Beishuizen


Eindredactie: Theo Maas
Vormgeving: Han Jansen


Doesburg, mei 2021

Meer weten?

Jubileum-uitzendingen terugkijken?

Toen in 2017 het Nederlandse Rode Kruis 150 jaar bestond, stond de NOS daar met drie programma’s uitgebreid bij stil. De uitzending NOS 150 jaar Rode Kruis van 30 oktober is een documentaire over de rol van het Nederlandse Rode Kruis tijdens WO II, een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de hulporganisatie. In Wij zijn allen broeders van 8 mei wordt een portret geschetst van de verschillende activiteiten in binnen- en buitenland met betrokken Rode Kruis-vrijwilligers en -medewerkers. De uitzending 150 jaar Nederlandse Rode Kruis op 8 mei is een rechtstreeks verslag van de viering van het 150-jarig bestaan, in de Ridderzaal in Den Haag en in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en prinses Margriet.

Deze drie uitzendingen kunnen worden teruggekeken op NPO Start.

Belegerd en Bevrijd

De rol die het Doesburgse Rode Kruis speelde tijdens de belegering van Doesburg in april 1945, wordt ook beschreven in de uitgave Belegerd en Bevrijd. Dit minizine van HetHuisDoesburg is gebaseerd op een in 2015 door Tineke Beishuizen en Henk IJbema gemaakte reconstructie van de gebeurtenissen in Doesburg in april 1945. Die reconstructie is ook in dagelijkse fragmenten verschenen in De Gelderlander. 

Klik/tap voor bladeren
Oorkonde van het hoofdbestuur

De waardering voor de afdeling Doesburg en omstreken van het Rode Kruis is niet van vandaag of gisteren. Deze oorkonde, die afkomstig is van het hoofdbestuur, kreeg de afdeling Doesburg in 1970 aangeboden ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan.

Instagram
WhatsApp