Ga naar de inhoud

In de hoofdrol: Maria op ten aelden grave  – De eeuwenoude skyline van Doesburg

Leo van Bommel is de man die bezoekers rondleidt in het Doesburgse Arsenaal. Dit magnifieke gebouw bepaalt samen met de Grote Kerk al eeuwenlang de skyline van de stad. Volgens Fermin, Brouwer en Kastelein is het niet helemaal duidelijk wanneer het grote stenen gebouw dat tegenwoordig bekend staat als ‘het Arsenaal’ is neergezet. Vermoedelijk was dit in de tweede helft van de 15e eeuw en woonden de zusters daarvoor op de locatie van de huidige Kloosterkazerne, op de hoek van de Kloosterstraat en de Kloostersteeg.

Omdat hij zijn werk als gids voor de bezoekers aan het Arsenaal zo goed mogelijk wil doen wijdt Van Bommel veel van zijn tijd aan een doorlopende studie naar het gebouw, de bewoners door de eeuwen heen en de tijdgeest van toen. Daarbij stuit hij op veel interessante onderwerpen zoals bijvoorbeeld de Moderne Devotie. Zijn jongste inzichten legde Van Bommel vast in een verhaal voor Doesburg Vertelt. Een verhaal over de bouw van ‘Maria op ten aelden grave’ en over de vrouwen die er honderden jaren geleden een voor die tijd zelfstandig leven leidden. We volgen de ontwikkeling van begijnen tot kloosterlingen, lezen over Meesteres Helwich van Tricht, over Luisterzusters, het ‘Keppels Kemmerke,’ de Ridderlijke Duitsche Orde, de Opstand, de Beeldenstorm, Geert Grote en allerlei vicarissen en pastors.  

Doesburg Vertelt: Een schatkist in wording

Doesburg Vertelt 2021 publiceert verhalen uit de geschiedenis van Doesburg. Heeft u een editie gemist? Kijk bij ‘Eerder in Doesburg Vertelt’ om terug te kijken, bijvoorbeeld naar de twaalf verhalen uit 2020.

De makers van Doesburg Vertelt

Instagram
WhatsApp