Ga naar de inhoud
Zeilboten in de Doesburgse jachthaven in 1953

Doesburgse jongens redden 266 mensen

De eerste februari van 1953 staat in ons collectieve geheugen gegrift. Op die dag worden grote delen van Zeeland, West Brabant en zuidelijk Zuid-Holland getroffen door een overstromingsramp van grote proporties. Dijken breken door, veel dorpen worden zwaar getroffen en er vallen 1836 doden. Overal in Nederland worden hulpacties gestart. Ook vanuit het buitenland worden reddingsteams gestuurd om de getroffen bevolking te helpen.

Maar wat gebeurt er in Doesburg? Worden ook hier spullen ingezameld voor de mensen in het rampgebied? Worden er reddingsacties opgetuigd? Bert Stulp dook in de geschiedenis en ontdekte dat er in Doesburg snel, kordaat en efficiënt werd gereageerd. Dat was vooral te danken aan één persoon: burgemeester Keiser. Uiteindelijk, zo blijkt, redden Doesburgse jongens 266 mensen.

Doesburg Vertelt: Een schatkist in wording

Doesburg Vertelt publiceert verhalen uit de geschiedenis van Doesburg. Heeft u een editie gemist? Kijk bij ‘Eerder in Doesburg Vertelt’ om terug te kijken, bijvoorbeeld naar de verhalen uit 2022 of 2021.

De makers van Doesburg Vertelt

Instagram
WhatsApp