Ga naar de inhoud
.

De ‘onverklaarbaar bewoonde woningen’ van Doesburg

In 2019 werd de inmiddels overleden Doesburger Eduard (Edu / Edy) Riewald geïnterviewd in het kader van het project ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’. Dit initiatief van elf Achterhoekse gemeenten werd uitgevoerd door het Gelders Genootschap en Erfgoed Gelderland. Riewald vertelt in het interview over zijn jeugdjaren na 1945 onder de titel ‘Dina, now kriegen wi’j et bèter!’

In 1956 krijgen Riewalds inwonende opa en oma een eigen bejaardenwoning aan de Gasthuisstraat. Inwonen bij hun zoon en zijn vrouw en hun 6 kinderen hoeft dus niet meer. Riewald daarover: ‘De Gestichten van Weldadigheid bouwden bejaardenwoninkjes in de Gasthuisstraat. Daar gingen mijn opa en oma wonen. De huur was laag en bovendien ‘trokken ze inmiddels van Drees. Ze voelden zich rijk’. Volgens Riewald waren er in die tijd in de stad ‘… veel uitgeleefde woningen’, die ‘met planken waren dichtgetimmerd.’ Die ‘onbewoonbaar verklaarde woningen’, gaven ‘een trieste aanblik, vooral omdat er door de schaarste niet voldoende en niet snel genoeg gebouwd kon worden.’ Doesburg Vertelt dook in de geschiedenis, uit nieuwsgierigheid naar het verhaal van onze stadgenoot en naar de periode van wederopbouw.

Doesburg Vertelt: Een schatkist in wording

Doesburg Vertelt publiceert verhalen uit de geschiedenis van Doesburg. Heeft u een editie gemist? Kijk bij ‘Eerder in Doesburg Vertelt’ om terug te kijken, bijvoorbeeld naar de verhalen uit 2022 of 2021.

De makers van Doesburg Vertelt

Instagram
WhatsApp