Ga naar de inhoud
Koninginnedag 1998 in Doesburg. Burgemeester Hermen Overweg haalt herinneringen op aan koningin Wilhelmian, die de stad vlak na de Tweede Wereldoorlog bezocht – foto Theo Kock

Voor twee riks naar Trix

Dat was de slagzin die voormalig burgemeester Hermen Overweg van Doesburg had bedacht voor bezoekers aan de stad op 30 april 1998. Koningin Beatrix bezocht die dag, Koninginnedag, Doesburg. Vanwege de beperkte parkeermogelijkheden waren pendelbussen geregeld. Vervoer daarmee naar en van Doesburg kostte 5 gulden (twee riks / rijksdaalders). Al de volgende dag werd Overweg door de adjudant van het paleis teruggefloten voor de iets te jolige uitdrukking. Overweg veranderde die daarna in ‘voor vijf florin (florijn / gulden) naar de Koningin’.

Doesburg Vertelt kiest in deze aprilmaand voor een hoogtepunt uit de geschiedenis van de stad. Een feestelijke gebeurtenis van 25 jaar geleden: we gaan terug naar Koninginnedag, 30 april 1998. Aandacht dus voor wat je ‘jonge geschiedenis’ zou kunnen noemen. Bij een terugblik op die dag komen namen en gezichten voorbij van veel bekende Doesburgers. Soms ook van stadgenoten die niet meer in ons midden zijn. Toch hebben de beelden niets van hun bekoring verloren. 

Doesburg Vertelt: Een schatkist in wording

Doesburg Vertelt publiceert verhalen uit de geschiedenis van Doesburg. Heeft u een editie gemist? Kijk bij ‘Eerder in Doesburg Vertelt’ om terug te kijken, bijvoorbeeld naar de verhalen uit 2022 of 2021.

De makers van Doesburg Vertelt

Instagram
WhatsApp