Ga naar de inhoud
In 1948 werd een schaaktoernooi georganiseerd bij het 75-jarig bestaan van DSG

Het Doesborghsche Schaakgenootschap; klein, fijn en maar liefst anderhalve eeuw oud

Doesburg heeft een uitzonderlijk hoge ‘verenigingsdichtheid’. In alle hoeken en gaten van de stad starten stadgenoten steeds weer nieuwe clubs, verenigingen en initiatieven, op de meest uiteenlopende terreinen. Dat is mooi en toepasselijk in een gemeente die zich graag laat voorstaan op de daadkracht van zijn vrijwilligers. Ook deze juni weer, bijvoorbeeld, zijn honderden Doesburgers in de weer met de Sint-Maartensmaaltijd en de Hanzefeesten.

Maar hoe houden we, in tijden van vergrijzing, al die initiatieven die draaien op vrijwilligers in de lucht? Wat zijn de kritische succesfactoren die juist die ene club of vereniging, of dat ene initiatief, levensvatbaarder maken dan het andere?

Tijd voor een duik in de geschiedenis.

Doesburg Vertelt gaat in deze editie op zoek naar de succesfactoren van een van de nestoren uit het Doesburgse verenigingsleven. Het oog van de researchers van HuisDoesburg viel daarbij niet op de oudste of grootste vereniging, maar op misschien wel de kleinste, en zeker een van de langst bestaande verenigingen: het Doesborghsche Schaakgenootschap. Dit illustere gezelschap bestond in mei van dit jaar 150 jaar en mag zich de op één na oudste schaakvereniging van Nederland noemen.

We gaan terug in de tijd, naar mei 1873.

Doesburg Vertelt: Een schatkist in wording

Doesburg Vertelt publiceert verhalen uit de geschiedenis van Doesburg. Heeft u een editie gemist? Kijk bij ‘Eerder in Doesburg Vertelt’ om terug te kijken, bijvoorbeeld naar de verhalen uit 2022 of 2021.

De makers van Doesburg Vertelt

Instagram
WhatsApp