Ga naar de inhoud
Doesburg weergegeven op de Leo Belgicus uit 1617

De rode cirkel wijst de weg: Doesburg in 24 kaarten

Veel mensen hebben een fascinatie voor landkaarten en cartografie. Het lijkt wel of er steeds meer en vaker boeken vol kaarten verschijnen, zowel van professionele cartografen als van enthousiaste amateurs. Die fascinatie of liefde hangt nauw samen met het vakmanschap van kaartenmakers. Hun oude kaarten zijn niet alleen rijk geïllustreerd, maar vormen ook een bron van historische informatie. Een plaatsnaam op de kaart zegt iets over de betekenis van een dorp of stad in de tijd dat de kaart is gemaakt.

Swol in plaats van Zwolle 

Cartograaf Rob Verhoef, grafisch ontwerper Han Jansen en Marijke Peelen-Sterk nemen in deze editie van Doesburg Vertelt een kijkje in het Doesburgse kaartenverleden. Margreet Frankot en Maaike Bäumler zijn verantwoordelijk voor het transcriberen van de teksten. In de toelichting bij de kaarten gebruiken we steeds de spelling zoals die op de kaart wordt gebruikt dus: Swol in plaats van Zwolle. De kaarten staan in chronologische volgorde.

De rode cirkel

Vergaap u aan al dat moois en zoek ook de ‘afwezige’ steden van nu: de rode cirkel wijst de weg naar Doesburg op 24 kaarten. 

Doesburg Vertelt: Een schatkist in wording

Doesburg Vertelt publiceert verhalen uit de geschiedenis van Doesburg. Heeft u een editie gemist? Kijk bij ‘Eerder in Doesburg Vertelt’ om terug te kijken, bijvoorbeeld naar de verhalen uit 2022 of 2021.

De makers van Doesburg Vertelt

Instagram
WhatsApp