Ga naar de inhoud
In dit rijksmonument uit het jaar 1500 was vroeger een bakkerij waar de bekende koekjes werden gebakken.

Het verhaal over het verhaal

Een aantal jaren geleden heeft onderzoeker Bert Stulp van HetHuisDoesburg voor de Monumentenvereniging de geschiedenis van vijf bijzondere gevelopschriften in Doesburg helemaal uitgeplozen. Hij onderzocht welke bedrijven er in de verschillende panden gevestigd waren geweest, wie er hadden gewoond, enzovoort. Eén van die gevelopschriften was dat van de beroemde ‘Doesburgsche Moppen’.

Bakker Willemsen

In zijn speurtocht zocht Bert contact met nabestaanden van de diverse bakkers die hier ooit hun koekjes bakten. Eén van die bakkers was de familie Willemsen. Diens twee dochters vonden het prachtig dat er een verhaal werd geschreven over hun ouders en stelden hun persoonlijke archief beschikbaar.

Bakker De Vries

In dat archief zat één getypt A4tje dat niets had met de bakkerszaak van Willemsen te maken had. Het bleek een soort onderzoekje dat iemand ooit had gedaan naar bakker De Vries, de eerste bakker in het pand. Er stond geen naam onder het onderzoekje, maar wel bleek dat de hele familie indertijd vrij plotseling naar Den Haag was vertrokken. Waarom? Dat had de ‘onderzoeker’ niet boven tafel kunnen krijgen.

Bert heeft toen besloten te proberen dat onderzoekje zelf verder af te maken. In het huidige digitale tijdperk met toegang tot veel online archieven bleek het wél mogelijk om meer gegevens boven tafel te krijgen. Toen Bert las dat de baby van het liefdespaar enkele dagen nadat de familie in Den Haag was aangekomen, werd geboren, begon hij de reden van het plotselinge vertrek te begrijpen.

En zo ontstond uiteindelijk het verhaal van soldatenliefje Johanna en haar Jacob.

Instagram
WhatsApp