Ga naar de inhoud
.

Mei 1966, gangsters in Doesburg. Fake news of waar gebeurd?

Het is 21 mei 1966; zaterdagavond en -nacht. Tot in de morgen van de dag erna, zondag 22 mei, zaait een jonge Duitse gangster paniek in het anders zo rustige Doesburg.  De politie rijdt met geluidswagens door de stad om de inwoners te waarschuwen. De 19-jarige Emanuel S. uit Gladbeck heeft, ergens in Doesburg, het pistool schietklaar in de hand.

Een leger van 40 politiemannen legt een kordon om de oude vestingstad, maar de politie kan niet voorkomen dat Emanuel voor een enorme wildwestvertoning zorgt. De kogels fluiten door de straten. Pas na ruim 12 uur wilde achtervolgingen, schrik en levensgevaar loopt de misdadiger in de val en kan hij worden overmeesterd. Aldus een aantal landelijke kranten op maandag 23 mei 1966. Maar nergens, bij niemand, en bij geen enkele overheidsdienst is over het incident officieel iets terug te vinden. Wat is er dan gebeurd? Waarom herinnert niemand zich iets? Hebben we het hier over Fake Doesburgs News?

Doesburg Vertelt: Een schatkist in wording

Doesburg Vertelt publiceert verhalen uit de geschiedenis van Doesburg. Heeft u een editie gemist? Kijk bij ‘Eerder in Doesburg Vertelt’ om terug te kijken, bijvoorbeeld naar de verhalen uit 2022 of 2021.

De makers van Doesburg Vertelt

Instagram
WhatsApp