Ga naar de inhoud
Doesburg – watermolen aan de Oude IJsel, 1730-1780 – Jan de Beijer

Twee burgemeesters die ‘De oogen in den nek droegen’

De zomer van 1819 is droog, extreem droog. Het regent zo weinig dat het water in de Oude IJssel ongekend laag staat. Dat probleem wordt nog versterkt door het feit dat de watermolen bij ‘de sluis te Doesburg’ dat voorjaar nodig moet worden gerepareerd. Om dat onderhoud te kunnen uitvoeren is een lage waterstand noodzakelijk. Het stadsbestuur, de burgemeesters, geven daarom opdracht om de sluisdeuren open te zetten. Dat gebeurt in de veronderstelling dat de regen die later in de zomer wordt verwacht de waterstand wel weer op het oude niveau zal terugbrengen. Maar de regen blijft uit, de waterstand blijft laag, en transport per schip over de Oude IJssel is vrijwel niet mogelijk! 

Maar in Doetinchem heeft een handelaar een flinke partij boomschors liggen. Die is die zomer uit de Achterhoekse bossen gehaald en moet – via Doesburg – naar Engeland worden vervoerd. 

Doesburg Vertelt: Een schatkist in wording

Doesburg Vertelt publiceert verhalen uit de geschiedenis van Doesburg. Heeft u een editie gemist? Kijk bij ‘Eerder in Doesburg Vertelt’ om terug te kijken, bijvoorbeeld naar de verhalen uit 2023, 2022 of 2021.

De makers van Doesburg Vertelt

Instagram
WhatsApp