Ga naar de inhoud
.

Een politieke moord beloond met een mooie functie

Het zal wel altijd een mysterie blijven wat er zich tussen 22 augustus en 23 oktober 1671 in Doesburg afspeelde. Het resolutieboek met de besluiten van de magistraat (het stadsbestuur) vermeldt op 22 augustus dat aan de Latijnse school een nieuwe rector is benoemd. Daarna volgt er een hele tijd niets. Pas op 23 oktober, twee maanden later, wordt er opnieuw in het boek geschreven.

Wat dan opvalt is dat vijf van de oorspronkelijke zeven(!) burgemeesters zijn verdwenen. Een van hen is ritmeester jonker Bowyer, die later in dit verhaal nog een droevig lot zal ondergaan. Er zijn maar liefst vier nieuwe burgemeesters aangesteld. Alleen de burgemeesters Taemelinck en Middachten zijn gebleven. De secretaris schrijft in het resolutieboek over onlusten die de afgelopen twee maanden in Doesburg hebben plaats gehad, maar hij zwijgt over wat er precies is voorgevallen. Het lijkt er op dat de vijf afgezette burgemeesters bepaald niet vrijwillig zijn vertrokken. Er moet binnen de magistraat een conflict zijn uitgebroken waar ook de burgers en de gilden van Doesburgs nauw bij betrokken zijn geweest. Een conflict dat uitloopt op een wisseling van de wacht.

Doesburg Vertelt: Een schatkist in wording

Doesburg Vertelt publiceert verhalen uit de geschiedenis van Doesburg. Heeft u een editie gemist? Kijk bij ‘Eerder in Doesburg Vertelt’ om terug te kijken, bijvoorbeeld naar de verhalen uit 2023, 2022 of 2021.

De makers van Doesburg Vertelt

Instagram
WhatsApp